Step Inside This Art-Insider’s Chicago Family Home

There are no quick visits with Chicago couple Kavi Gupta and Jessica Moss. Anytime that curators, collectors, or artists drop by Gupta’s namesake Washington Boulevard gallery—the first two floors of an industrial building in the West Loop—they inevitably make their way to the couple’s home upstairs, where Moss will ask if anyone cares for a nosh, and Gupta will dive into his wine collection. On a recent visit, as talk strayed from interior design to the future of the art market, he uncorked a rosé, a Sancerre, and a Syrah. It was daylight as the tour began and nearly midnight as it ended.

When Gupta bought the building in the late ’90s, he recalls, “my dream was to have a salon-style space.” He refurbished the interiors and opened his gallery in 2000, settling into a bachelor pad on the second level to which he ultimately added another story, creating a kind of mega loft. “There were barely any doors, and they were to the bathrooms,” recalls Moss, who moved in six years later. The pair married in 2008, and Moss, an art historian and curator, joined the gallery in 2017, where she is now principal and head of exhibitions. Representing contemporary artists who include Jessica Stockholder, Mickalene Thomas, and founding members of the AFRICOBRA group, such as Jae and Wadsworth Jarrell, Kavi Gupta|Chicago has expanded to a total of five exhibition spaces, with three buildings in Chicago and one in New Buffalo, Michigan. There is also a conservation and research archive and a publishing division.

The home gallery also displays works by Theaster Gates, Sam Gilliam, and Jessica Stockholder, among others.

© 2021 Sam Gilliam / Artists Rights Society (ARS), New York.

At home, Gupta and Moss also made incremental changes, including the addition of bedrooms when their daughter, Lila, now an 11-year-old budding artist and critic, was born. This latest renovation was a full-scale demolition and reimagining of the third floor, overseen by the local firm Jonathan Splitt Architects. Steel beams now reinforce the floors, supporting a trove of artworks that range from a Deborah Kass piece on the new outdoor terrace (the beginning of a sculpture garden) to a Nick Cave Soundsuit made especially for the living room. Meanwhile, clerestory windows and automated skylights bounce sun off the 14-foot walls, which were painted a crisp museum white.

Throughout the transformation, the couple’s love of frequent, impromptu visitors was a major consideration. “This is a very public-facing space,” says Jennifer Kranitz, who took on the job while she was design director for the Chicago firm Project Interiors. (She later founded her own practice, Set Setting Studio, but collaborated closely with her former colleagues on the project.) Moss’s best friend since high school, Kranitz came into the project with an intimate knowledge of the family’s collection—the colors, the scale, the materiality—and furnished the rooms accordingly. “The design is very much in service to the art,” says Moss, noting a general minimalism and restraint. Low-slung furniture in shades of black, white, and gray allows more colorful  works to take center stage, including the Angel Otero collage of oil-paint skins above the living room sofa.

A custom banquette wraps one end of the home gallery; painting (center) by Beverly Fishman and sculpture (left) by Manish Nai.

Lila in her bedroom, which features custom millwork by Zak Rose; throw by RH, table lamp by Pottery Barn Teen, and table and chair by Crate & Kids.

Rather than expect the family to maintain a visitor-ready home at all times, Kranitz devised what she calls a “fade-to-black” strategy for keeping their personal effects out of sight. Ebony-stained millwork along a living-area wall, for example, hides space in which to stow clutter in the event of an unexpected guest. In the kitchen, dark wooden panels conceal the appliances and dinnerware. And in the bathroom off the dining room, the shower sits behind dark reflective glass, disguising the space as a more formal powder room.